Saturday, December 3, 2011

Aku Ingin Berubah.

Assalamualikum wbt.
Agak lama juga aku tak menulis kat blog ni. Pembaca pun tak ramai, jauh sekali kalau nak kejar rating kan. Ntah ke berapa juta ntah, ada aku kisah ke? langsung tak haha

Tengok tajuk pun macam ape ntah kan. Dah buang tebiat ke aku ni? tapi kalau buang tebiat pun, ape salah nye kan, kite pun tak tahu bila kita nak mati. Atles kalau aku dah tau bila ajal aku, boleh la aku bersedia. Tapi aku ni sama je macam korang, manusia biasa yang tak tahu bila malaikat Izrail datang menjemput nyawa aku tidak kurang atau lebih sesaat.

Sebenar nya, dah lame aku terfikir nak berubah. Sudah tentu berubah kepada kebaikan kan, celaka lah aku jika berubah kepada keburukan. Agak lama dah terfikir, tapi hasrat tu susah nak tercapai. Pada anggapan orang, mungkin aku ni baik kot, tapi sapa yang cakap macam tu, memang die orang masih tak kenal aku. Aku ni tak lah sebaik yang di sangkakan. Sape yang kenal bebtul mesti tau siapa aku yang sebenar. Bukan lah aku nak buka pekong di dada sendiri.

Kalau sekarang tak berubah, bila lagikan? umur semakin meningkat, bila-bila masa je malaikat maut boleh datang menjemput. Mungkin keinginan nak berubah ni hadir serba sedikit selepas pergi progran ISK (ini sejarah kita) seminggu yang lalu. Sebab nak melahirkan semula tamadun Islam yang gemilang, pokok pangkalnya bermula dari diri sendiri. Diri sendiri perlu mantap untuk melahirkan individual muslim yang berkualiti bukan pada kuantiti semata-mata.


Aku tahu ni aku ni jenis yang cakap celupar atau dengaan kata yang lain mulut celupar a.k.a laser kan. Memang jenis suka bercakap, bukan cakap yang berilmiah lah kan, cakap kosong semata. Pernah dulu terfikir untuk jadi pendiam, tapi tu semua hanyalah fikiran kosong aje lah. Ya, aku jadi pendiam!!! tapi untuk waktu hanya seminggu. Lame kan? haha Kalau aku jadi pendiam, susah pulak kan haha kalau nak bercakap tu, kene tahan-tahan. Boleh tu memang boleh, yang penting kene kurangkan bercakap yang kosong-kosong la, tambahkan perbualan berilmu, tak banyak sedikit pun jadi lah.

Satu lagi perangai aku yang pelik, aku suka dulukan kawan. kawan yang rapat la, yang tak tu, dari jauh ku pohon maaf lah kan. Ibu aku pun dah faham dengan perangai aku. Lelagi pasal duit or pertolongan, aku ni jenis yang tak kisah. Aku pernah terfikir untuk stop thinking about others, tapi sangat lah susah. Mungkin aku kene kurangkan kot berfikir pasal orang lain. Fikir untuk diri sendiri dulu. Maaf.

Maaf lah kepada sesiapa yang ak pernah sakit kan hati or buat sesiapa terasa. Aku dah banyak kali mintak maafkan? tapi still buat benda yang sama kan? Maaf sekali lagi.

Nota kaki:
1.tegur aku kalau aku dah keterlaluan.
2. nak cuba buat entry yang berilmiah sikit.

Tuesday, November 8, 2011

ww 2: Berhari Raya

 
 
 On wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the 'wordless' title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn't need any description.

Thursday, November 3, 2011

5 Lelaki Botak Yang Paling Kacak!!!

Assalamualaikum wbt.

Eh, entri ke 2 la untuk hari ini hehe ada mase lebih sikt & tak tahu nak buat ape kan, baik buat benda yang berfaedah *berfaedah ke ni?*

Tadi mase bosan-bosan, aku google la pape yang aku rasa nak google. Last-last aku tanya la kat pakcik google, aku tanya macam ni

" wahai pakcik google, berikan aku 5 lelaki botak yang paling kacak didunia ini yang pernah wujud"

zaassss...

pakcik google senaraikan terus 5 orang lelaki tu. Ni senarai yang pakcik google beri:



5. bruce willis


 Mesti korang kenal die ni kan? Aku pun bukan kenal sangat haha yang aku tahu, die ni pelakaon utama dalam cerita susah mati (baca: die hard) 



4. Michael Jordan


Sape ni? bekas pemain bola bakul (baca: basketball) yang hebat. Hebat ke? ntah, bagi peminat NBA tahu la macam mana hebat nye si botak ni haha




3. Vin Diesel


Vin diesel? sape ni? macam van diesel je. Eh? same je bunyi nye haha bila aku tanye pakcik wiki pulak, die bagi tahu yang mamat ni adalah pelakon, penulis, pengarah  bla bla..



2.Wentworth Miller

What? pelakon utama cerita penjara pecah (baca: prison break) yang di gilai ramai wanita jatuh no 2? Ramai yang musykil dengan keputusan ni.

Mari kita tengok siapa lelaki botak yang paling kacak telah menewaskan 4 pencabar terdekat.

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
*aku letak sebesar alam gambar pemenang lelaki botak yang paling kacak ni *   




Hahahahaha.

Ok, bye, Adios, Salam.

nota kaki:
1. entri secara suka-suka tanpa kene mengena dengan yang hidup mahu pun mati.
2. Segala keputusan adalah muktamad, segala surat menyurat tidak akan di layan haha.




Hai November!!!

Assalamualaikum Wbt.

fuh fuh fuh..bagi tiup sikit kat blog ni. Dah berhabuk sangat. Labah-labah dengan tikus pun dah buat sarang kat blog ni. Tiba-tiba hari ini rajin pulak nak bersihkan segala sawang dekat blog ni hehe

Bulan 10 langsung aku tak update. Busy exam kate nye haha Tapi tak jugak stady aku tengok. Duduk jugak mengadap depan skrin ni. Nanti kalau update mase exam, nampak sangat aku tak stady kan hehe *play safe*

So, exam pun dah habis. Result? tak dapat pun tak apa sebab aku dah tahu ape keputusan nya haha memang boleh agak apa yang aku dapat..

Sekarang dah bulan 11. Rase sekejap sangat. Sekarang ni rasa waktu berlalu begitu laju haha pejam celik je nanti dah nak final exam *cuak*

Ok, entri tak ada pape info pun. Saja nak bersih kan habuk.

*tetibe rase rindu pulak kat budak tembam ni haha*


Ok, bye, adios. Salam














Thursday, September 8, 2011

Belikan Boleh?

Assalamualaikum wbt.

Aku banyak betul barang yang nak aku beli. Semuanya kehendak, bukan keperluan. Kalau ikutkan nafsu, memang apa yang aku terfikri terus aku pergi bukak webside eBay.com haha

Bahaya betul kalau boleh beli online ni. Pulak tu, ad debit card yang membolehkan aku beli secara online. Nasib baik la debit card, kalau credit card? memang aku dah berhutang keliling pinggang dah ni haha

Susah betul nak kontrol kehendak ni, asyik ada je benda baru yang aku nak beli. Selalunya lepas membeli sesuata, akan berjanji tak akan beli lagi benda lain and nak kumpul duit haha Tapi janji hanya tinggal janji aje la ye haha

Ni antara barang yang aku nak sangat, kalau rasa sesape yang baik hati, boleh lah sedekah kan kat aku, tak pun beli besday prezen aku nanti haha

1. Smartphone


Aku pun tak tahu kenapa aku nak binatang ni. Sebab semua orang ada? sebab nampak moden? atau pape je la lagi haha kalau ada orang nak belikan BB 9900 ke, HTC sensation ke kan best kan kan haha 

Tapi bila aku fikir balik, rasa sayang duit je nak beli phone mahal-mahal, pastu jatuh. Rasa macam jantung sendiri yang jatuh. Nanti bila tiba masa, memang akan aku beli satu haha

2. Laptop


Ni pun binatang yang aku nak sangat. Dulu dah ada satu, beli before fly. Bila dah 2 kali rosak, memang aku bagi kat abang aku je. Bila dia guna, ok jer. Memang die nak cari tuan baru tu haha 

So, sekarang ni, aku guna pc second hand je la haha asal dapat online, men FB, hapdate blog, tengok muvi, jadi lah, aku ni bukan nya main game yang memerlukan spec haram jadah yang tinggi or mahal-mahal. Asal boleh guna je sudah, tapi kalau nak beli, nak tengok harge yang mahal je. Itu lah nafsu haha

3. Lens

Binatang ni pun aku nak beli. Bukan contact lens ok, tapi DSLR lens (betul ke aku tulis haha) Bila orang cakap, lens camera pun ad mempengaruhi gambar yang diambil jadi cantik, aku pun nak jugak beli haha Memang suka dengar cakap orang betul.


Dapat satu telephoto lens jadi lah. Ni belum beli boleh la cakap satu je. Kata orang beli lens ni sama je macam ketagih dadah, lepas beli satu, confirm yang ke-2 akan menyusul. Betul ke? tunggu dan lihat ok haha

Setakat ni, 3 benda ni je yang aku nak. Tapi tak tahu bila boleh dapat ketiga-tiga binatang ni. Kalau nak beli sekali gus, memang pengsan la, lepas bangun dari pengsan, makan pasir je, sebaba duit dah tak da nak beli makanan haha

Tapi antara ketiga-tiga barang ni, ada satu lagi benda  yang aku nak dapatkan, kalau tak dapat 3 barang ni, tapi dapat satu barang ni pun aku tak kisah, apw ek korang rasa
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Isteri yang solehah..auuww haha

OK, Bye, Adios, Salam

Saturday, September 3, 2011

Alhamdulillah!!!

Assalamualikum wbt muslimin dan muslimat semua hehe

Beberapa hari yang lalu atau lebih tepat pada 3 syawal india or 4 syawal Malaysia, result exam yang kami tunggu-tunggu akhir nya keluar jugak. Tak sangka result keluar hari itu sebab selalunya result 1st year keluar dulu baru di ikiuti oleh 3rd year and last but not least baru lah 2nd year.

Alhamdulillah, aku lepas dan dapat proceed ke 4th year. Sangat-sangat bersyukur sebab masa peperiksaan tempoh hari aku tidak dapat menjawab dengan baik. Aku fikir mesti kene repeat atleast 1 paper. Tapi Alhamdulilah, aku lepas ketiga-tiga subjek walaupun lepas paras hidung je hehe

Terima kasih Allah.






Tak Percaya Tak Apa


Semasa masih menunggu result, aku selalu juga cakap yang aku tak boleh jawab satu paper ni. Aku beranggapan mungkin aku akan repeat. Memang soalan susah, apa yang aku tulis memang semuanya merpek je. Aku boleh jawab long essay je, short essay dan short answers memang aku tak boleh jawab.

Lepas result keluar, aku pun beritahu pada sahabat-sahabat aku yang aku clear ketiga-tiga paper. Lepas tu dia orang cakap dah tak nak percaya lagi apa yang aku cakap lagi pasal result exam. Dia orang cakap, kata tak boleh buat lah, fail la, tapi bila result keluar, lepas semunya.

Sini aku tak nak back up balik, tapi terpulang la apa yang korang nak fikir. Tapi nak beritahu sikit pasal paper yang aku tak boleh buat tu. FYI, aku dapat 26 markah out of 70 untuk universiti exam tempoh hari. Memang tak sampai separuh pun, sangat-sangat la jauh untuk separuh.

Memag aku tak boleh jawab, sebab tu dapat markah ciput macam tu. Tapi disebabkan departmet tu sangat-sangat la baik, nak tolong pelajar mungkin, die orang bagi markah untuk viva sangat-sangat la tinggi. Aku dapat 17/20. Sangat tinggi ok, markah distinction tu. So total semua lepas campur markah viva and carry marks dapat la 50/100.  Cukup-cukup makan je. Kalau kurang satu markah lagi memang fail dah.

Terpulang la nak percaya atau tak. Ni just nak bagi tahu je. Tak marah or nak terasa hati pun. Mintak maaf kalau terasa ok hehe peace.

Hadiah Untuk Diri Sendiri


Setiap tahun, lepas result keluar dan lepas aku akan beli sesuatu untuk diri sendiri. So tahun ni, rsult dah keluar dan aku lepas, aku kene la beli sesuatu kan? hehe

Setiap tahun aku akan beli:

1. Tukar apron/lab coat baru.

Tahun ni rasa gatal pulak nak beli yang long sleeve hehe






2. Tukar spec baru. yeay

Kali ni aku nak beli yang lagi besar and lagi tebal. Nampak macam nerd sikit haha final year ni 8 subjek ok, memang pengsan nak baca semua huhu


Nazar

Memang setiap tahun, aku akan bernazar berpuasa 3 hari dan belanja orang makan. Tapi kali ini aku bernazar lain sikit. Aku tambah puasa 3 hari kepada 7 hari dan botakkan kepala. Aku memang sengaja tambahkan nazar sebab tempoh hari aku rasa nak lulus sangat lah susah and aku sangat-sangat berharap untuk lulus. 



Kalau aku ada rasa lulus tu, tak ada lah aku nak tambah kan nazar. Aku akan buat yang seperti tahun-tahun sebelumnya tapi disebabkan aku mengharapkan sesuatu yang agak susah untuk dapat, so kene lah mintak dengan Allah dan berjanji untuk buat sesuat sebagai balasan. Terima kasih Ya Allah.

Ok, adios, habis. salam.




Belum terlambat lagi kan??

Assalamualaikum wbt. Selamat hari raya. maaf zahir dan batin hehe apa la aku ni kan, dah nak masuk 5 syawal dah, baru nak buat entri pasal raya haha.

Eh, tak apa lah kan, raya kan sebulan, kalau orang Malaysia, raya sebulan setengah. Bila-bila pun boleh wish kan hehe cuma feel raya tu dah hilang bila kita wish lambat-lambat kan.

Masuk tahun ni, dah kali ke 3 aku beraya di perantauan. Memang setiap tahun la, aku raya lambat sehari sebab kat tempat aku, pose start lambat sehari, so raya pun kene lambat sehari kan. Orang kat Malaysia dah meriah sambut kedatangan syawal, kita orang kat sini masih bangun sahur nak berpuasa.

Puasa tahun ni yang paling best aku rasa sebab aku tak miss walau sehari untuk bersahur!! Rasa macam seronok je bangun pagi-pagi pastu makan. Lepas sembahyang subuh, wajib lah tidur balik haha bila sedar-sedar je dah lambat nak ke kelas. Boleh dikatakan aku lambat 5 min setiap hari untuk kekelas haha

Di kesempatan ini aku nak memohon ampun dan maaf kepada semua yang membaca blog ini. Mintak maaf kalau terasa hati dengan penulisan yang kadang-kadang sedikit menyindir. Halalkan ilmu yang dikongsi.
Semoga segala amala yang kita lakukan sepanjang bulan Ramadhan yang lalu di terima oleh Allah swt. Amiinn..Semoga kita di beri peluang berkali-kali lagi untuk menemui Ramadhan yang akan datang.



SELAMAT HARI RAYA.
MAAF ZAHIR DAN BATIN


Di sini aku nak kongsi sikit sambutan hari raya di Davangere. Sederhana tapi meriah. Rata-rata memberi feedbacks yang agak memberangsang kan hehe 

ambil feel raya dengan main mercun haha 

 merewang

 rewang lagi

 dan lagi

 dan lagi

 sembahyang raya

 lagi di masjid

 bakar sate

 lagi

 memantau haha

 mengemas tempat makanan dihidangkan

ketika menjamu selera

 bersama junior 2011/2012

 makan

 Dental batch 2008/2009

 lagi

 dan lagi

 lagi lagi

nomnomnom

 sate

Ok, bye, salam

Sunday, August 7, 2011

India Life 4: Ramadhan

Assalamualaikumwbt. Salam Ramadhan. Bulan Ramadhan bulan penuh keberkatan.

Pejam celik pejam celik, kita sudah berada di dalam bulan Ramadhan. Aku rasa baru je sambut raya tahun lepas, tup tup dah puasa balik. Alhamdulillah Allah telah beri kesempatan kepada hamba yang kerdil ini untuk merasai nikmat untuk berada didalam bulan Ramadhan sekali lagi. Mungkin ini adalah yang terakhir, maka marilah kita bersama-sama manfaatkan sepenuhnya Insya Allah.

5.8.2011. Tarikh ulang tahun ke 3 kami, batch 2008, berada di india. Insya Allah ada lagi berbaki 2-2 1/2 tahun lagi untuk di lalui. Aku rasa macam sekejap je lagi untuk menghabiskan pengajian di sini. Dan aku pasti akan merindui suasan di sini. Ya, aku pasti, tiada ragu.

So, dah hampir 4 kali aku berpuasa di perantauan termasuk kali ini. Maka sudah 4 kali juga lah tidak dapat bersahur dan berbuka puasa bersama keluarga tersayang. Insya Allah, dimasa akan datang dapat lagi saya diberi peluang untuk merasai disamping keluarga tersayang dan mungkin juga insan tersayang ehem ehem..hehe

Berpuasa disini tidak lah banyak berbeza dengan berpuasa di Malaysia. Namanye pun berpuasa, menahan diri dari melakukan yang membatalkan puasa, so, sama je.

Tapi, memang di akui berpuasa di Malaysia memg meriah. Meriah dengan Bazar Ramadhan, belum lagi dengan bazar yang menjual kelengkapan untuk menyambut kedatangan Syawal. Walaupun pose pun belum, iklan raya memg sudah berlamabak-lambak dipasaran. Semoga suatu hari fenomena ini akan berubah.

Dekat sini? memang tidak ada bazar Ramadhan. Bagi siapa yang duduk di hostel, memang makanan untuk berbuka memang di sediakan tapi kadang-kala tidak mengikut jadual. Makanan disediakan lewat dari masa yang diberitahu.

Bagi saya pula yang menetap luar asrama, menyediakan makanan sendiri. Yup, memg setiap hari, mengikut giliran masing-masing kami menyediakan juadah berbuka. Sudah pasti Makanan Malaysia!! so, tidak la terasa sangat bezanya berbuka puasa. Kalau mempunyai masa yang lebih, memang akan cube membuat kuih-muih untuk dibuat santapan ketika berbuka nanti. Apa yang pasti semua nya dalam keadaan sederhana.

Tapi, kadang-kala pembaziran tidak dapat dielakkan. aku memohon keampunan dari Allah dari kesilapan diri yang hina ini. Semoga Allah terima kemaafan dari kami.




Kalau dah namenye bulan Ramadhan tidak terlepas solat terawih. Solat terawih yang dilakukan sama sahaja di Malaysia. Pelajar di hostel ada yang membuat solat terawih di surau di hostel. Jadual imam bertugas disediakan.

 Bagi aku pula, aku bersolat di masjid yang berdekatan. Sedikit perbezaan dirasai kerana setiap 2 rakaat tidak diselangi dengan selawat seperti mana yang dilakukan di masjid di Malaysia. Setiap malam satu juzu. Dan solat sunat witir pula mereka buat 3 rakaat dengan 1 salam tidak seperti di Malaysia 3 rakaat 2 salam.

Sahur pula, pandai-pandai lah sendiri orang cakap hehe tahun ni aku cuba untuk bersahur. Dengan pertolongan rakan rumah (baca housemate), Insya Allah, dapat lah bersahur. hehe

Ok, habis, Adios, salam.

nota kaki:
1. Semoga Ramadhan kali ini bermakna dari Ramadhan yang sebelumnya
2. Semoga segala amalan kita diterima oleh Allah
3. Ingatkan aku jika aku terlupa.

Tuesday, August 2, 2011

WW 1: Journey



On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.



Monday, August 1, 2011

Travelog Ramadhan

Assalamualaikum wbt. Bulan syaaban bakal melabuhkan tirainya. Rasa hanya sebentar sahaja di bulan Rasulullah ini. Aku rasa hanya baru semalam sahaja aku melangkah dalam bulan syaaban ini.

Masa terus berlalu. Berlalu dan terus berlalu. Rugi lah bagi mereka yang alpa dan leka dan beruntunglah bagi mereka yang terus mencari keredhaan Allah tanpa lelah dan jemu. Semoga aku tergolong dalam golongan yang terus mencari keredhaan Allah. Amin.

Berlalu syaaban, maka Ramadhan menunggu. Menunggu untuk melimpahkan rahmat dan keberkatan kepada makhluk yang mencari hidayah Allah. Sebentar lagi, muncul lah Ramadhan. Aku berdoa agar kemanisan Ramadhan kali ini dapat aku rasai. Sungguh. Aku mengharapkan semua kemanisan dapat aku rasai pada Ramadhan kali ini.

Beberapa hari yang lalu, aku telah menghabiskan pembacaan. Membaca berkaitan bulan Ramadhan. Melalui pembacaan membuatkan aku merasa sungguh teruja dan tidak sabar untuk menanti ketibaan Ramadhan. Aku sungguh iri hati dengan penduduk Malaysia. Bukan kerana apa, sebab merekan terlebih dahulu merasai kemanisan itu. Aku berharap dapatlah aku berjumpa dengan Ramadhan kali ini.


Buku karya Sheikh Syahrul Nizam Junaini. Menyingkap tabir hamba dan pencipta.

Buku Travelog Ramadhan ini sungguh ringkas dan ringan untuk membuat pembacaan. Ia sungguh padat dan mudah di fahami. Sungguh aku kesal kerana tidak membeli buku lain berkaitan Ramadhan. Membaca buku ini membuat kan aku ingin membuat yang terbaik untuk Ramadhan yang bakal tiba.

Sungguh aku kesal kan. Kerana aku tidak membuat persediaan terlebih awal untun menyambut kedatangan Ramadhan. Aku tidak pernah membuat persediaan seperti membuat persediaan ketibaan Syawal. Bulan yang penuh barakah ini aku tidak membuat persediaan untuk menyambut kedatangan nya.

Di harap, Ramadhan yang bakal tiba ini menjadi ramadhan yang bermakna buat diri saya dan pembaca sekalian. Mari merebut peluang yang Allah berikan kepad kita kerana mempertemu kita sekali lagi dengan Ramadhan dengan banyak kan amalan di bulan Ramadhan. Selalu kita buat 2 perkara, maka didalam bulan ini marilah kita gandakan dengan membuat 4 perkara. Apa perkara itu? pembac tentukan sendiri apa yang mampu dibuat dengan kemampuan pembaca sendiri.

Marilah kita tingkatkan amalan kita. Jadikan Ramadhan kali ini adlah Ramadahan kita yang terakhir. Sebab kita belum tentu masih bernafas untuk bertemu Ramadhan yang akan datang.




Selamat menghadapi bulan Ramadhan yang penuh berkat ini. Insya'Allah.

Aku nak minta maaf kepada semua sekiranya aku ada membuat salah dan silap. Semoga amalan kita diterima oleh Allah, Insya'Allah.

Salam Ramadhan.

Sunday, July 31, 2011

Percayalah

Assalamualaikum wbt. Sihat tak semua, maksud aku, pembaca yang sudi menjengah ke blog picisan aku ni. Harap-harapnye semua dalam keadaan sihat walafiat la hendaknye.

Kelas pun dah bermula. Cuti yang ciput pun dah habis. Memang kene percaya lah yang aku ni sudah berada di bumi india ini untuk terus kan perjuangan. Harap perjuangan yang di redhai oleh Nya.

Walaupun keputusan peperiksaan tahun 3 masih belum keluar, kelas tahun 4 sudah berjalan seperti biasa. Ya. kelas sudah pun bermula. Ini lah India. Realiti. Sekiranya keputusan keluar, and dengan izin Allah, gagal, maka, anda hanya berhenti datang ke kelas. Dan sekiranya lepas, pergi ke kelas la anda seperti biasa. Tolong doakan ye harap aku lulus, cukup makan pun jadilah, asalkan dapat naik ke tahun 4. Insya'Allah.

Jadual Tahun 4 BDCH


percayalah, inilah jadual kite orang, senin sampai sabtu, 8 pagi sampai 4.30.

So bila dah semua balik dari bercuti, banyak lah cerita yang nak di ceritakan kan kan. Bila kelas cancel or lecterer lambat masuk, memang di isi kan dengan perkongsian cerita dan perbincangan. haha jangan silap, bukan pasal pelajaran tau, pasal ehwal semasa. Lebih-lebih lagi yang panas-panas gitu haha

Bila cerita punya cerita, keluar lah topic kawin tunang semua. Mana tak nya, cuti yang diberikan telah di ambil kesempatan oleh pelajar yang advanced umtuk mendirikan rumah tangga and bertunang. Ramai jugak yang sok sek pasal isu tunang. Mana tak nya, mereka ini telah bertunang secara senyap-senyap. Tup tup je dah tunang. Aku tahu sebab yang bertunang tu hosmate aku. Kalau aku tak tahu, memang runtuh lah rumah ini aku kerjakan haha

Lepas tu, ada yang sound aku. Die orang cakap kalau aku tunang senyap-senyap memang habis aku di kerjakan. Aku pun dengan selamba nya cakap yang aku confirm lambat lagi akan bertunang. Memang jauh lagi perjalanan ni. Pulak tu aku ni masih single. Dengan sapa pulak aku nak bertunang kan.

Lepas tu ada pulak suara yang tak caya aku ni masih single sebab die orang cakap aku selalu post status yang jiwang kat mukabuku. See? hari tu aku dah warning awal-awal dah kat mukabuku. Aku ada post yang bagi tahu yang semua post jiwang itu di tujukan kepada kawan-kawan lelaki. Bukan kepada perempuan ye. Tak pun, aku rasa ayat tu best. So, aku post la kat status aku huhu


So, disini saya ingin membuat pengakuan berani mati, bahawasanya, I STILL SINGLE. haha. Kalau ada yang berkenan, boleh lah luahkan kat email, mana lah tau boleh di konsiderkan haha

Ok, habis, adios salam.

Sunday, July 24, 2011

Detik-detik Akhir

Assalamualaikum wbt..

Terima kasih semua. Sungguh aku hargai kalian. Aku sungguh beruntung kerana masih diberi peluang untuk berjumpa, mengenali kalian. Ya, anda semua. Terima kasih yang membuatkan cuti aku bermakna. Pendek tapi penuh dengan manis semanis madu (",).

Terima Kasih kepada:

1. En Rosnin sekeluarga (Rasydan)- diatas layanan dan pengangkutan dari LCCT ke Johor. Tidak lupa penginapan yang diberikan ketika saya datang bertandang ke rumah.

2. Zulhilmi dan keluarga- diatas penginapan, pengangkutan yang diberikan ketika aku berkunjung ke melaka.

3. En Che Azmi sekeluarga (Azim)- juga yang sudi menerima saya sebagai tetamu. Layanan yang diberikan di akhiri dengan jutaan terima kasih.

4. Penganjur Program Tautan Ukhuwwah 2011.

5. Moksu Ayang sekeluarga.

6. Last but not least, My Lovely Family.

Segala jasamu akan ku kenang hehe Insya'Allah berjumpa lagi kita di akan datang, berjumpa dan berpisah kerana Allah.

Jumpa Lagi Malaysia, Insya'Allah lagi setahun.

Ok, habis, adios, salam.

Nota:
1.Kirim salam dengan lafaz Assalamualaikum kepada keluarga anda jika anda membaca post ini.
2. Doakan kejayaan saya dan rakan perjuangan.

Saturday, July 23, 2011

1 Hari 1 Negeri

Assalamualaikum wbt pembaca budiman.

Cuti aku sudah berakhir. Memori yang indah sudah terukir. Cuti yang pendek itu aku telah penuhi dengan aktiviti-aktviti yang menarik.

Cuti itu aku mulakan dengan program 1 hari 1 negeri. Pesertanya adalah aku seorang haha aku yang bagi nama program itu sebab aku berjalan dari johor sampai lah ke selangor.

Aku mulakan dengan berkunjung ke Johor (walaupun aku duduk johor). Lebih spesifik ke rumah Rasydan. Jimat duit aku sebab makan tengahari dan makan malam di sediakan oleh nenek Rasydan. Aku tidur satu malam di rumah abang hensem ni haha

Keesokannya, aku bergerak ke Melaka. Berjumpa dengan zul gediks haha. Dengan sari dan teh yang banyak, aku menaiki bus dari terminal larkin ke melaka sentral. Seksa akusekejap haha. Aktiviti tidak banyak di buat di melaka. Lebih kepada lepak-lepak sahaja di rumah.

Pada hari jumaat, selepas sembahyang jumaat, aku telah bergerak ke kajang. Lebih spesifik kerumah Azim. Sampai lebih kurang pukul 9 malam di rumah abang macho ni. Semalam aku menginap di rumah Azim.

Keesokannya, ayah Azim telah menghantar kami ke sepang untuk mengikuti Program Tautan Ukhuwwah 2011 di Nur Bukit Unggul, Sepang. Program berkenaan berlangsung selama 2 hari.

Pada hari ahad, aku telah bertolak ke seremban setelah tamat program. Sampai je di seremban, aku melepaskan gian A&W. Segelas besar root beer with ice cream @ float aku order haha Kepuasan menyelubungi diri cewah haha

Pada hari selasa baru lah aku bergerak pulang ke Kota Tinggi.

Dengan itu maka tamat lah perjalanan aku 1 Hari 1 Negeri yang di anjurkan oleh diri sendiri haha


Friday, July 22, 2011

Semua Nak Berahsia!!!

Assalamualaikum wbt and hello semua...

Aku nak post entry yang pendek je. Post kali ni memang aku nak cakap sikit. Perkara yang aku tak suka!! Tak kisah la sape yang bace post ni. Yang penting aku nak bagi tahu benda yang aku tak suke.


Aku tak suka bila orang cakap separuh-separuh, lepas tu bila tanya balik, die cakap rahsia!!! Bengang gila aku dengan orang macam ni. Kalau dah nak berahsia, tak payah lah nak cerita. Ni cerita separuh-separuh.

Memang sejak kebelakangan ni, ramai betul orang nak berahsia dengan aku. Kalau yang nak berahsia dengan aku ntah sesape memang aku tak amik port pun. Lantak la die orang nak berahsia dengan aku. Aku akan kisah bila orang yang agak rapat pun nak berahsia.

Perangai aku pulak, aku suka bercerita, selagi aku boleh bercerita, aku akan cerita la. Die orang tak tanya pun, aku akan cerita. See? nampak macam aku ni terhegeh-hegeh tak? Kadang-kadang sedeh gak. Lagi-lagi kalau aku tanya, die orang balas, RAHSIA, tak boleh tau. Yes, aku faham, setiap orang ada privacy and i respect that.

Satu lagi korang perlu tau, aku tak judges korang based on past background history korang. Aku terima korang seadanya. And korang pun sama la ye.

Ok, Habis, adios, salam. T_____T

Bila Balik Malaysia

Assalamualaikum wbt. Yang sudi membaca picisan ini. Sungguh. Aku menghargai. Sangat mengahargai.

Cuti aku sudah hampir ke penghujung. Cuti yang sangat-sangat la sedikit dan pendek. 2 minggu. Ya, hanya 2 minggu untuk cuti akhir tahun. Kalau nak di bandingkan dengan budak yang belajar di negara lain seperti UK dan US, memang sepertii langit dan bumi. Mereka di beri cuti paling kurang 2 bulan!!

Bagi mereka yang ingin melanjutkan pelajaran di India, anda perlu bersedia dari segi mental dan fizikal. Perlu. Kekuatan mental dan fizikal yang membuatkan anda survive di india. Fikir la sebaik-baiknya sebelum memilih untuk melanjutkan pelajaran di India ye.

Tapi entry ni aku bukan nak bercerita pasal macam mana nak survive, tapi aku nak berkongsi sedikit pengalaman bila aku pulang ke tanah air, setahun sekali. Sedikit pengalaman yang ingin aku kongsikan.

Bila Di India : Ofcos la bila berurusan dengan bangsa die orang akan menggunakan bahasa ibunda die orang. Kalau dapat berurusan dengan english adalah sangat beruntung. Selalunya, die orang akan mixed english dengan kannada (bahasa di karnataka). So, die orang tak faham lah dengan bahasa kite which is malay kan. Apabila kite orang nak beli sesuatu ang harga nye sangat la mahal, kite orang tanpa segan silu akan cakap "mahal giler" dengan kuatnye haha tak pun kalau kualiti yang tak berapa nak elok, sure kite orang akan bebel menggunakan bahasa kita. Memang cakap lepas la orang cakap. Tapi...

Bila Balik Malaysia: "kak, berapa harga ni?"
                               "Rm15"
                               "ok (sambil senyum lagi)"

Tapi dalam hati confirm akan membebel, mahal la, kualiti tak bagus tapi harga mahal la and bla bla. So, bila balik Malaysia, mulut mesti kene jaga. Tak da la kat kedai nak cakap lepas. Cakap kene berlapis bila balik Malaysia. Silap haribulan boleh bergaduh dengan tokeh kedai bila kita mengutuk barang jualan mereka.

Selalunya, mulut ni masih boleh mengawal bila berurusan jual beli di Malaysia. Masih waras, walau tidak bebas.

Tapi, kadang-kadang ada juga tersasul. Selalu nya, instead of bahasa melayu, kite orang akan menggunakan english. Kadang-kadang tak perasan pun yang kite orang menggunakan english.

Pernah terjadi, rakan yang membeli popcorn ketika ingin menonton wayang menggunakan english. Bila ditegur baru perasan yang beliau menggunakan english haha Pengalaman begini memang lucu pabila di ingati.

Banyak lagi pengalaman yang lucu boleh dikenang. Tapi cukup la sekadar memori sendiri hehe

Ok, Habis, Adios, Salam



Thursday, July 21, 2011

My Famous Friends 1

Assalamualaikum wbt muslim dan muslimat semua. Bermulalah penceritaan aku yang pertama:

Aku sekolah dengan dia semenjak dari sekolah rendah lagi. Tapi masa tu belum rapat lagi. Aku pun tak berapa nak ingat pasal dia kat sekolah rendah. Aku pun tak sure juga yang kite orang ni satu kelas ke tak haha Tapi yang pasti, aku memg satu sekolah dengan die dari darjah satu sampai darjah lima. darjah enam tak satu sekolah sebab aku pindah kat sekolah lain.

Then, tingkatan satu aku satu kelas dengan dia balik. aku setahun je duduk dekat rumak pakcik aku. Lepas UPSR and tak dapat SBP (bajet ar, result pun macam hampeh je haha, lagi pun aku tak nak duk asrama). Masa tu, aku sekelas je, duduk dekat-dekat. Lama gak aku nak sesuai kan diri. Tu aku lah, tak tau die macam mane haha

Masa tingkatan 2 baru aku sedikit rapat dengan dia. Masa ni dah duk sebelah-sebelah dalam kelas. Sejak ini persahabatan kami semakin rapat. Sikit-sikit, but stil rapat kan? haha pulak tu, kelas kemahiran hidup dalam aliran yang sama, kemahiran manipulatif tempatan (KMT). So, banyak jugak la benda yang sama kite orang buat membuatkan kite orang bertambah rapat.

Tingkatan 3, aku rasa tahun kemuncak aku rapat dengan dia. Sebab tingkatan 4 aku masuk SBP, sedikit sebanyak merenggangkan sedikit persahabatan kami. Paling best masa tingkatan 3 la, masa aku dengan dia. Boleh hampir setiap petang aku akan merayap ke rumah dia, duk berbual. Kalau kelas tambahan habis kul 4.30, pukul 5 aku dah pergi rumah dia and pukul 6 balik rumah sebab nak tengok drama cina. Masa tu, drama cina pukul 6 masih lagi best, memg tak boleh mis la orang cakap hehe

Tingkatan 3 kan dah nak pekse besar, PMR, so aku yang ok dalam math selalu gak  tunjuk ajar dia, tak kan nak cemerlang sengsorang kan? hehe ilmu yang ad perlu lah dikongsi ok. Tapi memang aku rasa seronok la waktu ni, belajar sesama. Tak tau la die seronok ke tak hehe

Dia selalu layan karenah aku yang banyak karenah ni. Dia selalu lah jadi mangsa aku haha jahat gila aku masa ni, agak selalu merajuk, tapi dia rileks je,  tak buat hal, aku je T__T. Pulak tu, aku selalu tanye soalan yang pelik-pelik kat dia, aku paksa die jawab pulak tu haha jahat kan aku? huhu




Sekarang ni, dia masih belajar dalam bidang accountancy dekat UiTM Segamat. Tak habis lagi, kalau tak silap, bulan 2 tahun depan akan grad, IA.

Pada aku dia ni seorang rakan yang baik. Selalu menjaga hati rakan-rakan. Senang kalau bergaul dengan dia ni. Rajin memang aku pun kalah la. Memang stady hard, tak tau la sekarang kan haha manusia berubah hehe Dia ni jarang online, tak tau la kalau invi kan. FB die memang jarang die update, so susah sikit kalau nak kontek la. Bila aku balik rumah, kadang-kadang die akan datang rumah.

Ok, Habis, Adios. Salam



Nota: keep reading, I might be write about YOUKeep reading, i might be write about YOU


Hadiah Buat Teman - Amar, Saujana & Saff-one

Salam. Lagu yang aku dengar di program Tautan Ukhuwwah 2011 di Bukit Nur Unggul, Sepang. Ditujukan kepada semua sahabat aku.


(video ni dari youtube, segala gambar tiada kaitan dengan diri penulis hehe)


Hadiah Buat Teman - Amar, Saujana & Saff-one

Jalinan persahabatan
Kita abadikan sepanjang zaman
Berpanjangan dan berkekalan
Manisnya iman
Hidup di dalam perjuangan

Kasih sayang kuhadiahkan buatmu teman
Untuk kau simpan ingat-ingatan
Jadinya bekalan perjalanan
Hidup di dalam perantauan 

Gunung didaki lembah sama dituruni
Kita diuji berulang kali
Nyata setia sebati

Gelap ditempuhi cerah sama disusuri
Cinta yang murni rahmat Ilahi
Harumnya kita kecapi

Chorus

Syukur padamu Tuhan
Syukur kita dihadiahkan
Hadiah iman
Hadiah kasih sayang
Cinta seorang teman

Dan syukur buatmu teman
Syukur kita dipertemukan
Pengorbanan dan kesetiaan
Tak mungkin kulupakan

(Allah Allahu ya Allah...)

Gelap ditempuhi cerah sama disusuri
Cinta yang murni rahmat Ilahi
Harumnya kita kecapi

Chorus

Syukur padamu Tuhan
Syukur kita dihadiahkan
Hadiah iman
Hadiah kasih sayang
Cinta seorang teman

Dan syukur buatmu teman
Syukur kita dipertemukan
Pengorbanan dan kesetiaan
Tak mungkin kulupakan

(Allah Allahu ya Allah...)

My Famous Friends 0

Assalamualaikum wbt semua. Kali ini aku nak bercerita sikit pasal kawan-kawan aku. Kawan-kawan yang aku gelar mereka rakan, teman, dan sahabat. Mereka adalah salah satu yang sangat penting dalam hidup aku. Ofcoz la family comes first. Tapi kekadang mereka yang aku dahulukan dalam satu-satu hal.


Setiap satu entry 'My Famous Friends' aku akan cerita pasal rakan aku yang sangat penting dalam hidup aku. Mungkin mereka pernah jadi sejarah hidup atau mungkin mereka adalah orang di sekeliling aku sekarang ini. Tak adalah aku bagitau nama mereka dalam entry tersebut. Aku hanya bercerita. Mungkin anda dan mungkin tidak.

Aku akan cerita di entry yang mendatang. Mungkin malam ni satu entry akan aku publish. Mungkin, kalau aku rajin la haha.

Keep reading, i might be write about YOU

Ok, Adios, salam.





Wednesday, July 20, 2011

Di Saat Aku Mencintai mu - Dadali

Assalamualaikum semua. Ni tajuk lagu yang aku layan gegila sekarang ni. Lagu ni best sangat, tak tau kenapa. Kalau lagu yang aku suka, memang aku akan berulang-ulang dengar samapai aku jemu. Masalahnya, bila aku jemu? mungkin lepas aku dengar 1000 kali kot haha

Lagu ni aku dengar dekat terminal one seremban. Memula dengar dah suke. Kali kedua aku dengar aku cube ingat lirik lagunye. Sampai je dekat rumah aku cube cari la kat youtube. Habis semua carta radio aku cube satu-satu. Tapi malangnya satu pun tak mengena. 

Last2 aku tanya adik2 aku, memula die orang blur blur gak sebab aku cube menyanyi lirik yang aku ingat.
Ok layan kan ye la..



Dadali Di Saat Aku Mencintaimu

mengapa kau pergi, mengapa kau pergi
di saat aku mulai mencintaimu
berharap engkau jadi kekasih hatiku
malah kau pergi jauh dari hidupku
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
menyendiri lagi, menyendiri lagi
di saat kau tinggalkan diriku pergi
tak pernah ada yang menghiasi hariku
di saat aku terbangun dari tidurku
aku inginkan dirimu datang dan temui aku
kan ku katakan padamu aku sangat mencintai dirimu
aku inginkan dirimu datang dan temui aku
kan ku katakan padamu aku sangat mencinta
menyendiri lagi, menyendiri lagi
di saat kau tinggalkan diriku pergi
tak pernah ada yang menghiasi hariku
di saat aku terbangun dari tidurku
repeat reff
semoga engkau kan mengerti tentang perasaan ini
maaf ku telah terbuai akan indahnya cinta (indahnya cinta)
maaf sungguh ku tak bisa (tak bisa) untuk kembali padamu
maaf ku telah terbuai akan indahnya cinta
repeat reff
aku inginkan dirimu datang dan temui aku
kan ku katakan padamu aku sangat mencinta


Friday, July 15, 2011

Sangat Banyak

Assalamualaikum...

Apa yang sangat banyak ni? haih..ntah pape la ko ni fikri haha. Sebenarnye sangat banyak aku nak tulis kat sini, sangat banyak cerita yang aku nak kongsikan, sangat banyak rasa yang aku sedang pendamkan dan sangat banyak luahan yang aku ingin terjemahkan.

Tapi, sangat banyak juga masa yag aku perlukan untuk menulis. Bila masa yang banyak diperlukan, aku jadi malas, malas tahap gaban. haih, nanti sedikit masa lagi, akan aku coretkan . Sedikit demi sedikit, biar apa yag ingin aku sampai akan terlaksana.

Cuti yang sedikit ini akan aku simpulkan di entri akan datang. Cuti yang ciput, 2 minggu, cukup? ahhh...kalau bagi 2 tahun pun masih tak cukup. Syukur pada cuti yag diberikan walau kadag kala hati dan ulut bersatu memaki nista. Apa yang aku dapat? dosa!!! itu sudah pasti.. Semoga aku diberi kemaafan dari Yang Maha Agung.

Ok, Habis, Bye Adios, Salam.

nota:
1. update yang pertama dibulan 7 walaupun sudah setengah bulan.
2. ihsan internet dirumah azim, dapat aku updat seketika. Tidak lupa dirumah sahabat aku yang lain, dapat juga aku on9 seketika.
3. bermalam di rumah azim untuk ke program tautan ukhwah di bukit nur uggul, sepang.

Saturday, June 11, 2011

Exam Mood @ swing

Assalamulaikum semua pembaca tegar. Terima kasih yang sudi membaca. Eh dah tambah lagi sorang teman setia la haha kepada silent follower, terima kasih juga yang membaca. Nak buat ape kejar tema setia bebanyak kalau merekan tak membaca ape yang aku tulis, betul x? tapi kalau teman setia yang sikit ni, die orang baca ke? tettt...


1. Malas nak cakap banyak sebenarya. Ni pun curi-curi masa nak update, sebab final exan dah nak dekat ni, tinggal beberapa hari je lagi. Tapi banyak lagi yang tak habis baca. Apa yang penting? usaha dulu, betul x? huhu
Exam aku start 21hb 6 ni sampai 24hb 6. Ni exam teori je, practical tak keluar lagi. Pelikkan? biasa la india. Memang suka menyusahkan orang je, kalau announce awal, kan boleh booking tiket awal, dapat murah + jimat. Mohon doakan.


2. Yeah balik Malaysia. Lepas final exam ni mestilah balik Malaysia. Dah hampir setahun tak balik ni. Tapi sebelu balik mesti kene exam, tak best betul. Tapi yang penting, kurang sebulan aku nak balik Malaysia dah hehe kalau nak buat appointmet dengan aku, cakap awal-awal, boleh kite lepak sama-sama hehe


3. Nak luahkan perasaan sikit. Sikit je, nanti kalau banyak susah kalau terkantoi haha. Perasaan ni selalu datang bila aku duk sorang-sorang or masa nak exam macam ni. Yela, orang single, mesti kesunyian sikit hahaha..ok aku merepek, kepala swing sikit bila waktu exam macam ni. macam ni:


"Ni pasal kawan@teman@senior@sahabat. Suka hati lah yang mana satu korang anggap aku yang mana satu, aku tak kisah pun. Fine, aku selalu terasa dengan korang, kenapa? sebab aku nak kawan dengn korang. Kalau aku tak ada perasaan, memeng korang buat ape kat aku pun, aku akan buat dek je. Memang aku buat dunno je. Dulu pernah sorang ni cakap, perkara macam ni boleh merapat or tambah mengenali satu sama lain. Terima kasih lah yang fikir macam tu. Apa yang aku buat nak berkawan dengan korang? aku buat yang baik-baik je untuk korang. Aku cuba buat yang menyenangkan hati korang. Tak tahu lah korang sedar atau tidak. Tapi mana yang membuat korang rasa tak selesa, aku mintak maaf bebanyak la. Cuma lately aku rasa ada yang start berubah. Dah tak macam dulu masa mula-mula kenal. Aku tak tahu lah, memg 'korang' berubah or just my imagination n feelings.I think, i've done my part. Now it's up to you all. Tapi aku benci gila kalau korang berkawan dengan aku bersebab berkepentingan. Macam aman tu? korang fikir lah sendiri. Tapi aku tahu, memeg ada dikalangan korang yang berkawan dengan aku kerana Allah. Uhibbuka Fillah."


 "Semoga Allah mencintai kamu yang cinta kepadaku karenaNya."
 HR Abu Dawud 4/333 dan dihasankan al Albani dalam shahih Abu Dawud

Sori, terpanjang pulak..hehehe...

ok, habis.

Adios.

p/s: 1. Sape yang terasa, aku mintak maaf bebanyak. Mungkin aku tujukan kat ko, mungkin tidak.
       2. toksahlah buat spekulasi yang bukan-bukan ye..hehe..

Monday, May 16, 2011

Fitri Haris- Suara Azan

Assalamualaikum. Ni satu lagi lagu nasyid yang sedap didengar. Jom layan


Suara Azan



Telah terdengar suara
Memanggil memuji yang Esa
Menyeru muslimin dan juga muslimat
Untuk segera bersolat


(chorus)

Suara azan
Di langit tinggi
Mengagungkan MU

Puji juga memuja
Allahuakhbar 


Oh azan 

Mendayu ingatan lima waktu
Panggilan menyembah MU
Tuhan yang satu


Bangun semua
Bingkas segera
Usah berlengah
Lupakan lelah
Majulah

(Chorus) 

(Chorus)



I LUV ISLAM

iluvislam

About This Blog

free counters